fbpx

Hårpigmentering

Hårpigmentering av hårbotten: en alternativ lösning för alopeci

Hårpigmentering av hårbotten är en ny teknik som består av färgning och pigmentering av hjässan med en medicinsk och kosmetisk tatuering för att skapa en illusion av en frisyr på ett skalligt huvud eller för att öka densiteten i ett tunnare hårfäste. Denna behandling kan också användas för att dölja ärr från hårtransplantation eller för att behandla håravfall på grund av hudproblem som alopecia areata. Fortsätt läsa så berättar vi alla detaljer om vad mikropigmentering är för något.

Scalp micropigmentation

Vad är scalp micropigmentation av hårbotten, och hur utförs denna operation?

Som vi tidigare nämnde kan man betrakta mikropigmentering av hårbotten (SMP) ungefär som en tatuering, eftersom det kommer från idén att  hårbotten består av samma hudskikt som täcker vår kropp. Men i motsats till traditionella tatueringar, i hårmikropigmentering använder vi färgpigmenten i det första lagret av huden, istället för det andra. Vi använder inte heller permanenta färgämnen utan antiallergiska färger så att de inte orsakar någon biverkning.

Färgen som vi använder i (SMP) tekniken är utvunnen från en galare växt, som är basen för nästan alla färgämnen; det har också använts i många industrier som textilindustrin. Dock produceras medicinska pigmenter i laboratorier och de innehåller speciella material som är lämpliga för hudvävnaden.

Hårpigmentering av hårbotten appliceras i tre sessioner; varje session tar ett par timmar och resultatet kommer att förbli i 3 till 5 år. Men allt eftersom tiden går försvinner pigmentfärgen, då kan man förvänta sig att behöva genomföra en touch-up efter denna tiden.

Kan vi använda hårpigmentering istället för en hårtransplantation?

Hårtransplantation är en kirurgisk teknik som involverar att ta hårsäckar från baksidan av hjässan – donatorområdet – och implantera dem i området med skallighet (mottagningsområdet). Efter några månader börjar det transplanterade håret växa och nytt hår täcker de tomma fläckarna. Grundförutsättningen för att göra denna operation är att ha ett stort donatorområde med tillräckligt mycket folliklar.

I vissa fall kan ibland folliklarna i donatorområdet inte vara tillräckliga för att utföra en transplantation, så i denna situation kommer patienten att behöva söka andra lösningar – till exempel med konstgjort hår eller hårförlängningar – eftersom hårproblem kan orsaka psykiska problem. Det är i dessa situationer som micropigmenteringstekniken kan vara en bra alternativ lösning för patienter som inte är lämpliga för hårtransplantation.

När rekommenderas det till patienter att använda sig av hårpigmentering?       

Vi rekommenderar att använda SMP tekniken i dessa fall:

  • När donatorområdet inte räcker till eller eller om patienten får ett fullständigt håravfall: om donatorområdet har låg densitet och vi inte kan ta transplantat från det, eller om patienten har ett stort håravfall, använder vi SMP metoden.
  • Tidigt hårfall: i dessa fall kan vi inte göra transplantat på grund av att håret faller av i redan i ett tidigt stadium
  • Mikropigmentering av hårbotten för ärr: vi kan använda scalp micropigmentation-tekniken för att dölja ärr från tidigare operationer där FUT-metoden har använts för en hårtransplantation.
  • Efter första hårtransplantationen: ibland kanske inte transplantaten vi tar från givarområdet räcker, så vi behöver en andra behandling för att öka den visuella densiteten och ge patienten ett helt täckande hår. Som ett resultat kombinerar vi kirurgin för hårtransplantation med SMP.
  • För patienter med alopeci: mikropigmenterins-metoden erbjuder ett bra sätt att täcka tomma fläckar till följd av alopeci, eftersom dessa fläckar sprids över hela hårbotten.

Hårtransplantation eller SMP metoden: vilken ska jag välja?

Hårtransplantationer är utmärkta om du har ett livskraftigt donatorområde. Men du kan drabbas av vissa problem. Å andra sidan anses hårpigmentering vara ganska effektivt för att täcka hår som faller av i de fall vi har nämnt tidigare; men du måste komma ihåg att du med den här tekniken egentligen inte får tillbaka håret: det är mer som en metod att täcka, medan en hårtransplantation kommer att ge dig riktigt hår, vilket förmodligen är det du har drömt om .

Lämna ett svar